ΣΥΝΕΔΡΙΟ 2002

Ε’ ΣΥΝΕΔΡΙΟ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 2002

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
Κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΕΝΕΓΑΤΟΥ

Αγαπητές συμπατριώτισσες και αγαπητοί συμπατριώτες,

Καλώς ήλθατε στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες του Ε’ Συνεδρίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κεφαλονιτών & Θιακών «ΟΔΥΣΣΕΑΣ».

Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και όλο το Δ.Σ σας ευχαριστούμε για τη θυσία και ταλαιπωρία που υποβληθήκατε ώστε να παραβρεθείτε στο Ε’ Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας.

Στα 3 χρόνια που ηγούμαι της Ομοσπονδίας, με τη δική σας βοήθεια και στήριξη συνεχίσαμε την ανοδική πορεία και καθιερώσαμε την Ομοσπονδία σαν ένα αδιαφιλονίκητο πρωταγωνιστή στα «ΘιακοΚεφαλονίτικα» δρώμενα παγκοσμίως.

Παραμένουμε ο σταθερός υποστηρικτής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Simon Fraser University.
To Artificial Intelligence Language Tutor “Odysseus”- μετά την αποχώρηση του κ. Γεράσιμου Αρσένη από το Υπουργείο Παιδείας- κινδύνευσε να χαθεί.
Κάποιες επιτακτικές οικονομικές υποχρεώσεις του προγράμματος τις καλύψαμε από το ίδιο ταμείο της Ομοσπονδίας και τη συμβολή συλλόγων-μελών.
Στη συνέχεια με τη συντονιστική πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας μας  έγινε μια κινητοποίηση του Νομάρχη κ. Δ. Γεωργάτου, του Βουλευτή του Νομού μας και Υπουργού  κ. Α. Καλαφάτη, του Διευθυντή της  Έδρας Ελληνικών Σπουδών του Simon Fraser University κ. Ανδρέ Γερολυμάτου και με τον ίδιο τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου, Dr. Michael Stevenson, επισκευθήκαμε τον Υπουργό Παιδείας κ. Ευθυμίου και τη Μόνιμη Διακομματική Επιτροπή της Ελληνικής Βουλής για Θέματα Αποδήμων με αποτέλεσμα το Artificial Intelligence Language Tutor “Odysseus” να ξαναβρεί τη στήριξη και χρηματοδότηση που απαιτείται και με τη μόνιμη πλέον συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών προχωρεί η υλοποίηση των επόμενων φάσεων ολοκλήρωσής του.
Η συμμετοχή μας στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ)  είναι ουσιαστική με παρεμβάσεις και εισηγήσεις για τη μεγάλη υπόθεση της ενότητας και συνεργασίας του ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

«Η ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΗ & ΘΙΑΚΟΥ», την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου κάθε χρόνο στην Κεφαλονιά είναι πλέον θεσμός  που καθιερώσαμε και πραγματοποιούμε σε συνεργασία με τη Νομαρχία Κεφαλονιάς & Ιθάκης και τους Δήμους του Νομού, για να δώσουμε την ευκαιρία  στους απόδημους Κεφαλονίτες & Θιακούς να γνωριστούν μεταξύ τους και με τους διάφορους τοπικούς φορείς προς στενότερη επαφή και συνεργασία.
Η εκδήλωση αυτή αν απαλλαγεί από τη μικροαντίληψη ότι είναι μια ευκαιρία για να βγάλουμε φωτογραφίες και πανυγηρικούς δύναται να αναχθεί στο κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού για το Νομό μας.

Σε μια μοναδική και ιδιαίτερης σημασίας προσπάθεια η Ομοσπονδία μας υπήρξε ο ουσιαστικός και καθοριστικός σύμμαχος της Νομαρχίας, όταν ο Νομάρχης κ. Δ. Γεωργάτος διεκδίκησε στο Ορλάντο της Φλώριδας και κερδισε τη διοργάνωση των διεθνών αγώνων για το 2001 της  International Federation of Weightlifting (IWF)  World Masters.Οι ανωτέρω αγώνες πραγματοποιήθηκαν το Σεμπτέβρη του 2001 στο Αργοστόλι με μεγάλη επιτυχία και ιδιαίτερη προβολή για το Νομό μας σε παγκόσμια κλίμακα.

Σε συνεργασία με το Δήμο Αργοστολίου προχωρούμε στην ανέγερση του μνημείου  ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΗ στο λόφο του Αη-Θανάση σε περίοπτη θέση πάνω από το Αργοστόλι, όπου με την ανάλογη διαμόρφωση του ευρύτερου χώρου θα δημιουργηθεί  ένας αξιοθέατος πόλος έλξης τουριστών και επισκεπτών.

Ξεκινήσαμε να κτίσουμε το ΣΠΙΤΙ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΗ με δωρεάν παραχώρηση του σχετικού οικοπέδου από την Ιερά Μητρόπολη Κεφαληνίας. Κάποιες διαδικαστικές καθυστερήσεις ελπίζουμε να ξεπεραστούν και να προχωρήσουμε με γοργότερους ρυθμούς.

Κεντρικός δρόμος της Πυλάρου ονομάστηκε  ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΗ σαν αναγνώριση του έργου της Ομοσπονδίας μας.

Η Ομοσπονδία μας έχει ξεκινήσει εκστρατεία αναγνώρισης από τις Καναδικές αρχές της σχέσης του θαλασσοπόρου-εξερευνητή Juan De Fuca με την Κεφαλονιά. Στοχεύουμε να τεκμηριώσουμε επιστημονικά την Κεφαλονίτικη καταγωγή του (ο καθηγητής κ. Ανδρέ Γερολυμάτος ηγείται της όλης προσπάθειας) , να αδελφοποιηθεί το Βαλεριάνο με το Βανκούβερ και να στηθούν σχετικά μνημεία στις δύο πόλεις.
Επι πλέον  ο συμπατριώτης μας κ. Γιάννης Χιόνης εκτιμώντας το έργο της Ομοσπονδίας έθεσε στη διάθεσή μας το πaτρικό του σπίτι στο Βαλεριάνο για να γίνει Μουσείο του Juan De Fuca.

Η θεσμοθέτηση του ΟΔΥΣΣΕΙΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ «Για Εξαίρετες Υπηρεσίες Στον Ελληνισμό» δίνει για πρώτη φορά την ευκαιρία στους θεσμικούς φορείς Κεφαλονιτών  & Θιακών  του πλανήτη να πραγματοποιήσουν μία δυναμική και ενιαία παρέμβαση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Υπό την έννοια αυτή το ΟΔΥΣΣΕΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ αποτελεί μέχρι στιγμής την κορωνίδα των επιτευγμάτων της Ομοσπονδίας.
Η επιλογή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου ως πρώτου αποδέκτη,  έθεσε το ΟΔΥΣΣΕΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ εξ αρχής σε μια «τροχιά» ποιότητας, σοβαρότητας και κύρους, που τα επόμενα Δ.Σ. της Ομοσπονδίας έχουν ιερή υποχρέωση να διαφυλάξουν και να επαυξήσουν.

Φίλοι, συμπατριώτες, θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει περισσότερα, όμως και αυτά τα λίγα τα περάσαμε μέσα από τις συμπληγάδες της στείρας αντιπολιτευτικής πολεμικής και αμφισβήτησης, των οποίων η αντιμετώπισή  ανάλωσε πολύτιμη ενέργεια και χρόνο, που αν είχαν αφιερωθεί παραγωγικά θα είχαμε πετύχει πολλά παραπάνω.

Εύχομαι το νέο Δ.Σ να μην έχει να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προβλήματα. Ας απαλλαγούμε όλοι από τις μικρότητες και ενωμένοι να βοηθήσουμε το νέο Δ.Σ να πετύχει το έργο του.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον βουλευτή του Νομού μας  και Υφ/γόν Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρο Καλαφάτη και τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ-ΚΙ και Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Γεράσιμο Φόρτε, οι οποίοι με την παρουσία τους τίμησαν τις εκδηλώσεις του Ε’ Συνεδρίου και για αλλη μια φορά έδειξαν τη συμπαράστασή τους στο έργο της Ομοσπονδίας.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω όλο το φάσμα των αρχών του Νομού μας διότι βρίσκονται συνέχεια στο πλευρό μας, ο Μητροπολίτης Κεφαληνίας κ.κ. Σπυρίδων, ο Νομάρχης κ. Δ. Γεωργάτος και όλοι οι Δήμαρχοι υπήρξαν πάντα οι θερμοί υποστηρικτές των προγραμμάτων μας.

Ευχαριστώ εκ μέρους της Ομοσπονδίας τους προέδρους των οργανωτών συλόγων «ΑΙΝΟΥ» και «ΚΕΦΑΛΗΝΙΑΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΝΥ, κ.Γιώργο Βανδώρο και κ. Γεράσιμο Στεφανίτση αντίστοιχα για την ένθερμη και ουσιαστική συμπαράστασή τους στο έργο της Ομοσπονδίας μας

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους στους συντελεστές των επιτυχημένων εκδηλώσεων του Ε Συνεδρίου για την άριστη δουλειά τους.

Σας ευχαριστώ όλους

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *