ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΔΡΥΣΗΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΩΝ & ΘΙΑΚΩΝ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΔΡΥΣΗΣ

Ο Συλλογος Κεφαληνων & Ιθακησιων Τοροντο (τωρα πλεον Αδελφοτητα Κεφαληνων & Ιθακησιων Τοροντο) ηταν ο πρωτος συλλογος που ευαισθητοποιημενος απο τα καλεσμα των καιρων για συσπειρωση οργανωση και ενοτητα του Ελληνισμου, εβαλε στοχο τη συνεργασια των υπαρχοντων Κεφαλονιτικων και Θιακων σωματειων Αμερικης και Καναδα, μεσα απο την οργανωτικη μορφη μιας Ομοσπονδιας.

Απο το 1990 πολυπληθεις αντιπροωπειες του συλλογου με τη νεολαια και το χορευτικο περιοδευαν και επισκεπτονταν επισημα αλλους συλλογους για να συνεορτασουν την επετειο της ενσωματωσεις των Επτανησων με τη μητερα Ελλαδα και να παροτρυνουν τους αλλους συλλογους να ιδρυσουμε Ομοσπονδια.

Τον Μαιο του 1990  αρχισε ο κυκλος των περιοδιων απο τη Νεα Υορκη, οπου συνεορταστηκε η Ενσωματωση με τον “Κεφαλο” και επισημα απο τον τοτε προεδρο του συλλογου κ. Φιλιππο Ρασσια επεσε ο πρωτος σπορος της Ομοσπονδιας.

Τον Μαιο του 1991 πραγματοποιειται επισκεψη στην Ουασιγκτων για γνωριμια και συνεορτασμο με τον συλλογο “House of Kefalos”.

Τον Μαιο του 1992  η αποστολη  επαναλαμβανεται στην Φιλαδελφεια.

Τον Μαιο του 1993 η επισκεψη πραγματοποιειται  στο Σικαγο.

Στις 12 Νοεμβριου 1994, πολλοι Κεφαλονιτες απο τον  «ΚΕΦΑΛΟ», Νεας Υορκης και απο τον  Συλλογο Κεφαλληνων και Ιθακησιων Τοροντο,  βρισκομαστε  στο Μοντρεαλ, προσκαλεσμενοι απο τον προεδρο του συλλογου «ΑΙΝΟΣ», Μοντρεαλ, κ. Αποστολο Αγγουρια με την ευκαιρια της ετησιας χοροεσπεριδας του «ΑΙΝΟΥ».

Ο ενθουσιασμος απο την για πρωτη φορα συνυπαρξη τριων μεγαλων συλλογων απο διαφορετικες πολεις ξαναζωντανεψε αυθορμητα την ιδεα για ιδρυση Κεφαλονιτικης Ομοσπονδιας.

Την επομενη ημερα, Κυριακη 13 Νοεμβριου 1994, συναντηθηκαν στο ξενοδοχειο Holiday Inn του Μοντρεαλ οι αντιπροσωπειες των τριων συλλογων για να μελετησουν το θεμα και να διερευνησουν τις δυνατοτητες και τις προοπτικες.

Ολοι ενεκριναν ομοφωνα την προταση του κ. Φιλιππου Ρασσια απο τον συλλογο του Τοροντο και οριστηκε επιτροπη απο τους υπευθυνους Δημοσιων Σχεσεων των τριων συλλογων για να ελθει σε επαφη με τους αλλους υπαρχοντες συλλογους και να προετοιμασει μια Ιδρυτικη  Συνελευση.

Η τριμελης επιτροπη αποτελουμενη απο τους:
Φιλιππο Ρασσια (συλλογος Κεφαλληνων & Ιθακησιων Τοροντο)
Μιλτιαδη Αντυπα («ΑΙΝΟΣ», Μοντρεαλ) και
Κωστα Βαγγελατο («ΚΕΦΑΛΟΣ», Νεας Υορκης)
εντοπισε αλλους υπαρχοντες συλλογους και προγραμματισε την Ιδρυτικη Συνελευση για την 19η Μαρτιου στο «Κεφαλονιτικο Σπιτι» στη Νεα Υορκη.

Παραθετουμε την ιστορικη επιστολη-προσκληση που σταλθηκε απο την επιτροπη στους αλλους συλλογους:

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΩΝ & ΘΙΑΚΩΝ Η.Π.Α. & ΚΑΝΑΔΑ

Αγαπητοι συμπατριωτες και συμπατριωτισσες,

Τοσοι και τοσοι συλογοι Κεφαλονιτων & Θιακων σκορπισμενοι ανα τα περατα της γης παλευουμε να δημιουργησουμε τις Κεφαλονιτικες εστιες της διασπορας που θα κρατησουν εμας και τα παιδια μας κοντα στην εθνικοπολιτιστικη μας παραδοση και στις Κεφαλονιτικες και Θιακες ριζες μας.

Ο αγωνας μας αυτος γινεται ολοενα δυσκολοτερος καθ’οσον οι νιοφερμενοι μεταναστες που μεχρι τωρα αποτελουν την κινητηρια δυναμη και την πηγη ανανεωσης των συλλογων μας λιγοστευουν.

Για να διατηρηθουν οι συλλογοι μας στο μελλον πρεπει να προετοιμασουμε τις νεωτερες γενιες μεταναστων που θα κληθουν να παρουν τη σκυταλη.

Αυτη η προαπαθεια θα απαιτησει νεουςτροπους προσεγγισης, νεες αντιληψεις, νεα προγραμματα, νεα καναλια επαφης και επικοινωνιας που θα αποτελεσουν τον ομφαλιο λωρο που θα μας δενει με τα νησια μας και την Ελλαδα.
Συμπατριωτες και συμπατριωτισσες, για να αντιμετωπισουμε αποτελεσματικα τις προκλησεις των καιρων μας θα πρεπει να ανατρεξουμε στη δοκιμασμενη συνταγη των αρχαιων προγονων μας: «η ισχυς εν τη ενωσει».

Με συμμαχο την τεχνολογικη προοδο στον τομεα των επικοινωνιων,  εκμηδενιζονται οι αποστασεις και  διαανοιγονται νεοι οριζοντες για τη συνεργασια ολων των σωματειων Κεφαλονιτων & Θιακων στις ΗΠΑ και ΚΑΝΑΔΑ στα πλαισια μιας ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ.

Το ονειρο ιδρυσης της Ομοσπονδιας μας φαινεται να παιρνει σαρκα και οστα μετα την συναντηση και ανταλλαγη αποψεων που ειχαν οι συλλογοι : Νεας Υορκης «ΚΕΦΑΛΟΣ», Μοντρεαλ «ΑΙΝΟΣ», και ο «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΦΑΛΗΝΩΝ & ΙΘΑΚΗΣΙΩΝ ΤΟΡΟΝΤΟ», στις 13 Νοεμβριου 1994, στο  Μοντρεαλ.

Ανταλλαγησαν αποψεις και ιδεες και ολοι οι ομιλητες ηταν ενθουσιασμενοι με την ιδεα της δημιουργιας αυτου του οργανισμου που θα γινει η ομπρελλα ολων των συλλογικων φορεων του αποδημου Κεφαλονιτη και Θιακου εδω στις θετες μας πατριδες ΗΠΑ και ΚΑΝΑΔΑ.

Φιλες και φιλοι, αποδημοι συμπατριωτες, ολοι ανταμα ας αρχισουμε σωστα και με γερα θεμελια να κτισουμε το οικοδομημα αυτο με γερες βασεις, σκοπους και στοχους, ουτως ωστε ενωμενοι και αγαπημενοι σαν μια μεγαλη οικογενεια να δημιουργησουμε το αυριο στη νεα γενια , τα παιδια μας.

Επι πλεον, ας μη ξεχναμε οτι οι διεθνεις εξελιξεις οπως επηρεαζουν τα εθνικα μας θεματα, επιβαλλουν την οργανωση και εγρηγορση του Ελληνισμου της διασπορας και οσο πιο ευρεις και δυνατους οργανισμους εχουμε, τοσο πιο αποτελεσματικοι θα ειμαστε στον αγωνα μας.

Συμπατριωτες, το Σαββατο 18 Μαρτιου, 1995, ο «ΚΕΦΑΛΟΣ» Νεας Υορκης δινει την 25η χοροεσπεριδα του στην οποια θα παραβρεθει ο πρωτος εκλεγμενος Νομαρχης των νησιων μας κ. Γερασιμος Μεταξας.

Ας ορισουμε, λοιπον, την επομενη ημερα,Κυριακη 19 Μαρτιου 1995 και ωρα 2:00 μ.μ. στο Κεφαλονιτικο Σπιτι (20-41 Steinway street, Astoria, New York) σαν την πρωτη συνσντηση αντιπροσωπων των συλλογων για την ιδρυση της Ομοσπονδιας μας παρουσια του νεου Νομαρχη μας.

Εχοντας γνωση του ποσο ωφελιμη ειναι η δημιουργια της Ομοσπονδιας, πιστευουμε οτι ο Συλλογος σας θα δεχθει με ενθουσιασμο να συμμετασχει στην συναντηση αυτη για να καθορισουμε ολοι μαζι τους σκοπους και τους κανονισμους λειτουργιας της Ομοσπονδιας μας.

Μπορειτε να επικοινωνησετε για οποιαδηποτε σχετικη πληροφορια με εναν απο τους τρεις συλλογους  πρωτοβουλιας.

Με την ευκαιρια δεχθειτε απο τα βαθη της καρδιας μας τα Χρονια Πολλά.

Με πατριωτικους χαιρετισμους,

Οι αντιπροσωποι-Συμβουλοι Δημοσιων Σχεσεων των τριων Συλλογων

κ.Φιλιππος Ρασσιας, Συλλογος Κεφαλληνων & Ιθακησιων Τοροντο

κ. Μιλτιαδης Αντυπας, «ΑΙΝΟΣ», Μοντρεαλ

κ. Κωστας Βαγγελατος, «ΚΕΦΑΛΟΣ», Νεας Υορκης

Την 19η Μαρτιου 1995 στο ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ στη Νέα Υόρκη, παρουσια του Νομαρχη Κεφαλονιας & Ιθακης κ. ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΜΕΤΑΞΑ, του Νομαρχιακου Συμβουλου κ. ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΥ και του Δημαρχου Πυλαρεων  κ. ΜΑΚΗ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΤΟΥ, οι αντιπροσωποι των δεκα παρευρεθεντων συλλογων υπογραφουν το Ιδρυτικο Ψηφισμα.

ΙΔΡΥΤΙΚΟΝ ΨΗΦΙΣΜΑ

«Σημερα Κυριακη, 19 Μαρτιου, 1995, οι αντιπροσωποι των κατωτερω συλλογων ΗΠΑ και ΚΑΝΑΔΑ συγκεντρωθηκαμε στο «Κεφαλονιτικο Σπιτι» του «Κεφαλου» στη Νεα Υορκη με σκοπο την ιδρυση Ομοσπονδιας Συλλογων Κεφαλονιας και Ιθακης της διασπορας με προοπτικη παγκοσμιας επεκτασης.

Η κινηση μας αποσκοπει στη σφυριλατηση της ενοτητας, της επικοινωνιας και της συνεργασιας των ξενητεμενων Κεφαλονιτων και Θιακων τοσο μεταξυ τους οσο και με τις αρχες των νησιων μας με στοχο τη διατηρηση της εθνικοπολιτιστικης μας κληρονομιας και την προωθηση θεματων εθνικων, πολιτιστικων, εκπαιδευτικων, επιχειρηματικων και οικονομικων που αφορουν τους Κεφαλονιτες και Θιακους της διασπορας.»

«ΚΕΦΑΛΟΣ», New York (Γιωργος Βαγγελατος, Κωστας Βαγγελατος)

«ΑΙΝΟΣ», Montreal (Αποστολος Αγγουριας, Μιλτιαδης Αντυπας)

«ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΦΑΛΗΝΩΝ & ΙΘΑΚΗΣΙΩΝ ΤΟΡΟΝΤΟ,Toronto (Βαγγελης Κοσματος, Φιλιππος Ρασσιας)

«ΚΕΦΑΛΟΣ», Norfolk, Virginia (Παναγης Καπογιαννατος)

«ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ», New Jersey (Βαγγελης Νικολατος)

“CEPHALONIAN SOCIETY OF DELAWARE VALLEY”, (Μπαμπης Κοκολης, Αλεκος Φλωρατος)

“HOUSE OF KEFALOS”,Washington D.C. (Νικος Πηκατος)

«ΠΑΝΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΟΣ», New York (Γιωργος Παγουλατος)

“CEPHALONIAN SOCIETY OF SAN FRANCISCO” (συμμετεχει με επιστολη)

“ CEPHALONIAN BROTHERHOOD OF CHICAGO” (συμμετεχει με επιστολη

Στην ιδρυτικη συνδιασκεψη της Νεας Υορκης η τριμελης επιτροπη πρωτοβουλιας (κ.Φιλιππος Ρασσιας, κ. Μιλτιαδης Αντυπας και κ. Κωστας Βαγγελατος) ψηφιστηκε ομοφωνα σαν πρωτη Διοικουσα Επιτροπη της Ομοσπονδιας και αναλαβε να συνταξει σχεδιο καταστατικου.

Επισης εγινε ομοφωνα αποδεκτη η προταση του κ. Μιλτιαδη Αντυπα οπως ο «ΑΙΝΟΣ», Μοντρεαλ οργανωσει το Α’ Συνεδριο της Ομοσπονδιας στο Μοντρεαλ στις 10, 11, και 12 Νοεμβριου 1995.