ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΗ ΚΑΙ ΘΙΑΚΟΥ 2011

ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΗ & ΘΙΑΚΟΥ 2011

30-31 Ιουλιου 2011

Ολοκλήρωση τριπτύχου Εκδηλώσεων στην Κεφαλλονιά

Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία , την συμμετοχή Πολιτειακών και Πολιτικών Παραγόντων, του Δήμου της Κεφαλλονιάς και πλήθος κόσμου ολοκληρώθηκε το τρίπτυχο Συνεδριακών – Κοινωνικών και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων που οργάνωσε η Ομοσπονδία «ΟΔΥΣΣΕΥΣ» τιμώντας με τον συμβολικό αυτόν τρόπο την «Μέρα του Απόδημου» στο Νησί.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 30 Ιουλίου 2011,στο «Πνευματικό Κέντρο Κουρκουμελάτων» του Ιδρύματος «Γεώργιος και Μάρης Βεργωτή» αναπτύχθηκε το καθιερωμένο Επιστημονικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας με Επίτιμο Πρόεδρο τον κ.Διον.Βλάχο, που εφέτος ήταν αφιερωμένο στην Μνήμη του Καθηγητού Ρόκου Αλιπράντη.

Των Συνεδριάσεων προήδρευσαν οι : κ. Ν.Πανάς, Μέλος Συμβουλίου Ομοσπονδίας , η κ. Μ.Φουρνιώτη, Μέλος Συμβουλίου Ομοσπονδίας και ο κ.Ε.Κεκάτος, Αντιδήμαρχος Κεφαλλονιάς

Την Εκδήλωση Χαιρέτισαν : ο Πανοσιολογιότατος Φώτιος Γαβριελάτος , ο Βουλευτής Κεφαλλονιάς και Ιθάκης κ.Σπ.Μοσχόπουλος , ο Δήμαρχος Κεαφαλλονιάς κ.Αλεξ.Παρίσης , ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλλονιάς κ.Σωτ.Κουρής , ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Νέα Ζηλανδία κ.Δημ. Αννινος , ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Μεταξάτων κ.Ευάγγ. Μοσχόπουλος και ο Πρόεδρος Συνεδρίου και Ομοσπονδίας κ.Ιωάν.Χιόνης.

Χαιρετισμό επίσης απέστειλαν , ο Υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού, κ.Παύλος Γερουλάνος, η Αν.Υπουργός Εξωτερικών κ.Μαριλίζα Ξενογιαννακοπόυλου και η Αντιπεριφερειάρχης Ιθάκης κ.Σμαράγδα Σαρδελή.

Εκ μέρους της Νέας Γενιάς Αποδήμων Χαιρέτισαν η δις Ελενα Γεωργοπούλου και η δις Zeana El Nasser, η οποία και θα αποτελέσει την Εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας στον Αραβικό Κόσμο.

Διακεκριμένοι Ομιλητές μέσα από εμπεριστατωμένες εισηγήσεις και διαλέξεις κατέθεσαν χρήσιμες προτάσεις και απόψεις όπου συμπερασματικά καταγράφονται στα ακόλουθα 13 Πορίσματα :

1. Έκδοση Εντύπου με την Ιστορία της Ομοσπονδίας (κ.Αγγ.Χιόνη)

2. Διερεύνηση της δυνατότητας συστέγασης του υπο ανέγερση Ναυτικού Μουσείου στα Φάρσα με το Μουσείο Αποδήμων (κ.Σ.Σαββαόγλου)

3. Αναγκαιότητα ανάπτυξης της διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας στο Εξωτερικό και με την συνεργασία της Εκκλησίας (κ.Δ.Κουμαριώτου)

4. Θεματική οργάνωση της διμηνιαίας έκδοσης του Περιοδικού της Ομοσπονδίας «όπου γής» έτσι ώστε να καταστεί ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό μέσο επικοινωνίας μεταξύ των Αποδήμων (Μ.Ρυσσάκη – Χιόνη)

5. Απλούστευση των χρονοβόρων γραφειοκρατικών μηχανισμών οι οποίοι αποτελούν τροχοπέδη διαρκείας για την επενδυτική ανάπτυξη και αξιοποίηση κεφαλαίων από το εξωτερικό (κ.Π.Σιμωτάς)

6. Ουσιαστική θεσμική στήριξη της Ιδιωτική Επιχειρηματικότητας ως κυρίαρχο παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης (κ.Στ.Σταυρίδης)

7. Αξιοποίηση των δυνατοτήτων του διαδικτύου για προβολή των αγροτικών προϊόντων του Νησιού και ανάπτυξη του Αγροτοτουρισμού (κ.Π.Μεταξάτος)

8. Καθιέρωση του «πολιτιστικού Αυγούστου» με την οργάνωση πολυπολιτισμικών εκδηλώσων, Εκθέσων και ειδικών δραστηριοτήτων επικοινωνίας (κ.Π.Βαρδάκος)

9. Ανάπτυξη του Αθλοτοτουρισμού με την οργάνωση διεθνών Αθλητικών Campus (Στ.Μπασιαρδής)

12. Δημιουργία Summer Schools, δυνατότητα ανταλλαγής Φοιτητών, οργάνωση Ψηφιακού Μουσείου Αποδήμων, Έκδοση Πρακτικών Συνεδρίου (κ.Αγ.Κονιδάρης)

13. Επέκταση των Εθελοντικών δραστηριοτήτων με την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα εθελοντικής προσφοράς (κ.Αρ.Γεράκης)

Η Κεντρική Διάλεξη του Συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στον Αείμνηστο Καθηγητή Ρόκο Αλιπράντη και αναπτύχθηκε από τον Καθ.Πάνο Γεωργόπουλο, ο οποίος ανέδειξε με εύγλωτο τρόπο την προσωπικότητά του , υπογραμμίζοντας την μεγάλη του συμβολή στον διεθνή χώρο της Οικονομίας, χαρακτηρίζοντας τον «Ποιητή των Μαθηματικών».

Ακολούθως η κ.Λίλιαν Βεργωτή, εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή της για τις ενδιαφέρουσες εργασίες και επιβεβαίωσε την επιθυμία του Ιδρύματος Γ. & Μ. Βεργωτή να φιλοξενεί κάθε χρόνο το Συνέδριο της Ομοσπονδίας.

Τέλος ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δρ.Μαρίνος Χιόνης, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και υπογράμμισε την ευγένεια και το μεγαλείο της προσφοράς που εκφράζεται μέσω του Εθελοντισμού.

Τα Συμπεράσματα του Συνεδρίου ανακοινώθηκαν από τον κ.Ευάγγ. Κεκάτο, ο οποίος είχε και την ευθύνη του γενικού συντονισμού της Εκδήλωσης.

Σε όλους τους κ.κ.Σύνεδρους προσεφέρθει από την Γραμματεία του Συνεδρίου Ενημερωτικό Folder με πλούσιο Ταξιδιωτικό υλικό, ευγενής προσφορά της Αντιπεριφέρειας Κεφαλλονιάς.

Η Δεξίωση που ακολούθησε στις βεράντες του Πνευματικού Μεγάρου, ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο την ξεχωριστή αυτή Εκδήλωση.

Το βράδυ της ιδίας βραδιάς στους κήπους του Capitol, η ξεχωριστή εορταστική βραδιά με πλούσιο καλλιτεχνικό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, παιδικές μαντολινάτες και εξαιρετική παραδοσιακή ορχήστρα και με την συμμετοχή όλων των Επισήμων Εκπροσώπων της Πολιτείας και πλήθους κόσμου ήταν η ιδανική επισφράγιση της κοινωνικής ενότητας της Ομοσπονδίας.

Η ευγενική προσφορά Πλακέτας Τιμητικής Αναγνώρισης της Ομοσπονδίας προς τον Αντιδήμαρχο Κεφαλλονιάς κ.Ευάγγ.Κεκάτο, από τον κ.Διονύση Βλάχο και τον κ.Ιωαννη Χιόνη, για την συμβολή του στο έργο της υποστήριξης της Ομοσπονδίας, έδωσε την ευκαιρία στον κ.Κεκάτο να εκφράσει τις απέραντες ευχαριστίες του και την απεριόριστη ευγνωμοσύνη του.

Την Κυριακή , 31 Ιουλίου, τελέσθη Δοξολογία και επιμνημόσυνος δέηση του Ρόκου Αλιπράντη στον Ιερό Ναό Παναγίας Μεσών στη Λακύθρα, Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ.κ.Σπυρίδωνα.

Ακολούθως έγιναν τα Αποκαλυπτηρια της Προτομής, που φιλοτέχνησε επιτυχώς ο Καλλιτέχνης κ.Σπύρος Χουρμούζης, του αείμνηστου Καθηγητή στην πλατεία Καλλιθέας η οποία διαμορφώθηκε από την Ομοσπονδία με ειδική πλακόστρωση και έργα εξωραϊσμού.

Την εξόχως συγκινητική Εκδήλωση, που τίμησαν με την παρουσία τους Εκπρόσωποι της Πολιτείας, τα παιδιά του εκλιπόντα και πλήθος κόσμου, προλόγισε ο Δρ.Μαρίνος Χιόνης, με σύντομη αναφορά στην προσφορά και το έργο του αείμνηστου Καθηγητή, ο κ.Ιωάννης Χιόνης, η κ.Αγγελική Χιόνη, ο Καθ.Π.Γεωργόπουλος και ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Λακύθρας κ.Ιωάννης Κωνσταντάτος.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, εκφράζουν τις εγκάρδιες ευχαριστίες τους σε όλους όσους στήριξαν ηθικά και υλικά το τρίπτυχο των Εκδηλώσεων στο Νησί μας και ανανεώνουν το ραντεβού τους για του χρόνου.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ «ΟΔΥΣΣΕΥΣ»

Αποκαλυπτήρια της προτομής του ΡΟΚΟΥ ΑΛΙΠΡΑΝΤΗ στην Λακήθρα

Αποκαλυπτήρια της προτομής του ΡΟΚΟΥ ΑΛΙΠΡΑΝΤΗ στην Λακήθρα, στα πλαίσια της 12ης Συνάντησης Αποδήμων (2011)