ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΩΝ & ΘΙΑΚΩΝ «ΟΔΥΣΣΕΥΣ»

ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Σήμερα Κυριακή, 19 Μαρτίου 1995, οι Aντιπρόσωποι των ακόλουθων Συλλόγων Η.Π.Α. και Καναδά συγκεντρωθήκαμε στο “Κεφαλονίτικο Σπίτι” του ΚΕΦΑΛΟΥ στη Νέα Υόρκη με σκοπό την ίδρυση Ομοσπονδίας Συλλόγων Κεφαλονιάς και Ιθάκης της διασποράς με προοπτική παγκόσμιας επέκτασης.
Η κίνησή μας αποσκοπεί στη σφυρηλάτηση της ενότητας, της επικοινωνίας και συνεργασίας των ξενητεμένων Κεφαλονιτών και Θιακών τόσο μεταξύ τους όσο και με τις αρχές της Μητρόπολης για τη διατήρηση της εθνικοπολιτιστικής μας κληρονομιάς και την προώθηση θεμάτων εθνικών, πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, επιχειρηματικών, και οικονομικών που αφορούν τους Κεφαλονίτες και Θιακούς της διασποράς.”

“ΚΕΦΑΛΟΣ”, New York (Γιώργος Βαγγελάτος, Κώστας Βαγγελάτος)
“ΑΙΝΟΣ”, Montreal ( Απόστολος Αγγούριας, Μιλτιάδης Αντύπας)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ – ΙΘΑΚΗΣΙΩΝ, Toronto(Βαγγέλης Κοσμάτος, Φίλιππας Ρασσιάς)
“ΚΕΦΑΛΟΣ”, Norfolk, Virginia (Παναγής Καπογιαννάτος)
“ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ”, New Jersey (Ευάγγελος Νικολάτος)
CEPHALONIAN SOCIETY OF Delaware Valley
( Μπάμπης Κοκόλης, Αλέκος Φλωράτος)
ΠΑΝΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΟΣ, New York (Γιώργος Παγουλάτος)
“HOUSE OF KEFALOS, Washington D.C, Baltimore, N. Virginia (Νικόλαος Πηκάτος)
CEPHALONIAN SOCIETY OF SAN FRANCISCO
CEPHALONIAN BROTHERHOOD OF CHICAGO

ΟΝΟΜΑΣΙΑ

Η Ομοσπονδία μας ονομάζεται «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» από τον μακρινό μας πρόγονο, βασιλιά της Ιθάκης Οδυσσέα, ο οποίος αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο του κάθε ξενητεμένου και ταξιδευτή που καμιά δυσκολία δεν αντισκόπτει την πορεία του και τα θέλγητρα των νέων πατρίδων δεν αποσπούν τον νου και την καρδιά από τον «καπνό της Ιθάκης»

ΕΜΒΛΗΜΑ-ΣΦΡΑΓΙΔΑ

Εμβλημα της Ομοσπονδίας είναι η σε κυκλική αναπαράσταση μορφή του Οδυσσέα και του αρχαίου πλοίου, του πρώτου μέσου φυγής και κατάκτησης του κόσμου.

Η Ομοσπονδία είναι αφιλοκερδής οργανισμός με Νομικη Εδρα την Νέα Υόρκη και αποτελείται από Συλλόγους Αποδήμων Κεφαλονιτών και Θιακών.

ΑΡΘΡΟ 2
ΣΚΟΠΟΙ
1. Η καλλιέργεια και η ενίσχυση των δεσμών φιλίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης των απανταχού Kεφαλονιτών και Θιακών.
2. Η από κοινού μελέτη και αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν τους Συλλόγους-Mέλη, η ενίσχυση για την υλοποίηση των προγραμμάτων και των σκοπών όπως προβλέπονται από τα καταστατικά τους.
3. Η παρότρυνση και η συμπαράσταση για την σύσταση νέων Συλλόγων σε παροικίες του εξωτερικού όπου οι Κεφαλονίτες και οι Θιακοί δεν έχουν ακόμα οργανωθεί σε Συλλόγους.
4. Η διατήρηση και διάδοση της Ελληνοχριστιανικής μας παράδοσης, της Ελληνικής μας γλώσσας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
5. Η χρηματοδότηση και οργάνωση σεμιναρίων, μελετών, εκδόσεων και άλλων προγραμμάτων εκπαιδευτικού και πολιτιστικού περιεχομένου που θα στοχεύουν να κάμουν τις επόμενες γενιές Κεφαλονιτών και Θιακών της διασποράς κοινωνούς και σκυταλοδρόμους της εθνικοπολιτιστικής μας κληρονομιάς και ταυτότητας.
6. Η δημιουργίας προγραμμάτων υποτροφιών με ιδιαίτερη έμφαση στις Ελληνικές σπουδές για την ανάδειξη των Ελληνιστών εκείνων που θα κρατήσουν στο μέλλον ζωντανές τις ελληνικές σπουδές στα ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού.
7. Η συνεργασία με άλλους φορείς για την προώθηση εθνικών θεμάτων του Ελληνισμού.
8. Η ανάληψη πρωτοβουλιών, η συμπαράσταση και συμμετοχή σε κάθε κίνηση που θα υπηρετεί την ιδέα της Οικουμενικότητας του Ελληνισμού.

ΑΡΘΡΟ 3
ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΚΟΠΩΝ
1. Η Ομοσπονδία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με γνώμονα την συνισταμένη των απόψεων των Συλλόγων – μελών για την υλοποίηση κοινών στόχων.
2. Η Ομοσπονδία συμπαρίσταται και συντονίζει τις δραστηριότητες των Συλλόγων-Mελών με αντικειμενικότητα, αισθήματα ευθύνης και αδελφική κατανόηση.
3. Ο σεβασμός και η εφαρμογή των διατάξεων του καταστατικού και των αποφάσεων των Συνεδρίων και της Διοίκησης αποτελεί πρωταρχικό καθήκον όλων των οργάνων και ακρογωνιαίο λίθο για την ομαλή λειτουργία και ύπαρξη της Ομοσπονδίας.

ΑΡΘΡΟ 4
Η Ομοσπονδία ουδεμία εχει κομματική τοποθέτηση ή δραστηριότητα. Αναγνωρίζει και συνεργάζεται με εκλεγμένους πολιτικούς Αντιπροσώπους καθως επισης και με τις εκάστοτε εκλεγμένες κυβερνήσεις της Ελλαδας και των χωρων στις οποιες δραστηριοποιουνται οι Συλλογοι – Μελη.

ΑΡΘΡΟ 5
ΜΕΛΗ
1α Μέλη της Ομοσπονδίας δικαιούνται να γίνουν νόμιμα αναγνωρισμένοι και σε λειτουργία ευρισκόμενοι Σύλλογοι Αποδήμων Κεφαλονιτών και Θιακών που αποδέχονται το καταστατικό της Ομοσπονδίας και των οποίων το καταστατικό δεν αντίκειται στους σκοπούς της Ομοσπονδίας.
1β Η Ομοσπονδία σαν δευτεροβάθμιο όργανο έχει σαν τακτικά μέλη της Συλλόγους. Επειδή όμως στόχος μας είναι η συσπείρωση και οργάνωση των ανά τον κόσμο Κεφαλονιτών και Θιακών, μπορούν άτομα, που διαμένουν σε τόπους που απέχουν 150 τουλάχιστον μίλια από την έδρα υπαρχόντων Συλλόγων-Μελών της Ομοσπονδίας, να εντάσσονται στην Ομοσπονδία σαν άτομα-μέλη χωρίς το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Τα άτομα-μέλη συνεργάζονται με την Διοίκηση της Ομοσπονδίας για την προώθηση των στόχων και προγραμμάτων, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την οργάνωση νέων Συλλόγων στους τόπους τους και συμμετέχουν στα Συνέδρια συμβουλευτικά.
2. Οι Σύλλογοι μέλη διατηρούν την αυτονομία τους, αλλά δεν αντιστρατεύονται τις ενέργειες, τα προγράμματα και τους σκοπούς της Ομοσπονδίας. Ομοιως η Ομοσπονδια διατηρει την αυτονομια της, αλλα δεν αντιστρατευεται τις ενεργειες, τα προγραμματα και τους σκοπους των Συλλογων – μελων της.
3. Σύλλογοι που είναι μοναδικοί στην πόλη τους, γίνονται δεκτοί στην Ομοσπονδία ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών τους.
4. Αν ιδρυθεί νέος Σύλλογος σε πόλη που ήδη υπάρχει ένας ή περισσότεροι Σύλλογοι-Μέλη της Ομοσπονδίας, γίνεται δεκτός στην Ομοσπονδία μόνον εφ’ όσον διαθέτει τουλάχιστον 50 μέλη και αφού επιδείξει τριετή δραστηριότητα.
5. Η αίτηση εγγραφής των Συλλόγων-Mελών υποβάλλεται στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας συνοδευόμενη από το καταστατικό και τον κατάλογο μελών του Συλλόγου. Τα νέα μέλη πρέπει να προτείνονται από 3 εν ενεργεία μέλη της Ομοσπονδίας. Για να λάβουν μέρος σε Συνέδριο η αίτησή τους πρέπει να έχει εγκριθεί τουλάχιστον 1 μήνα πριν από το Συνέδριο.
Το Συνέδριο δεν εξετάζει νέες αιτήσεις.